Heëlijk Heële

Heerlen in ontwikkeling

In Heerlen zijn er nogal wat ontwikkelingen aan de gang. Vandaag ben ik erop uit gegaan om vast te leggen hoe de stad er nu bij ligt omdat de plaatjes er over een paar maanden heel anders uit gaan zien. Zo gaat er rondom de Promenade en het Burgemeester van Grunsvenplein een hoop veranderen. Het voormalige beddenhuis zal worden opgeknapt en een ander uiterlijk krijgen. De Smulbar op de Bongerd gaat mogelijk een ander uiterlijk krijgen. Heerlen is een enorm kunstwerk rijker dat op de grond is gemaakt, een zogenaamde ‘flooral’. Er word gewerkt aan de grootste mural van Europa. Naast deze ontwikkelingen lag Heerlen er vandaag ook gewoon weer mooi bij.

Dit is het voormalige beddenhuis wat onderdeel was van het Sint Joseph ziekenhuis dat op de Putgraaf heeft gelegen. Het mooie ziekenhuis is helaas in 1969 gesloopt, maar het beddenhuis is blijven staan. Het gebouw is een ontwerp van Peutz, gebouwd in de jaren ’50, en ziet er momenteel uit alsof er sinds die jaren ’50 weinig onderhoud aan is uitgevoerd. Dit gebouw zou een opknapbeurt gaan krijgen (het is hoognodig) en het is de bedoeling dat hier een studentencampus in gaat komen. Of dat laatste zo handig is betwijfel ik persoonlijk, aangezien het gebouw naast het kerkhof aan de Akerstraat ligt. Maar dat er binnenkort een opknapbeurt op de planning staat is vooral goed nieuws.

Een nieuwe aanwinst voor Heerlen. Een kunstwerk van 80 meter dat de geschiedenis van Heerlen uitbeeldt geschilderd op de grond, een zogenaamde flooral. Het is het grootste kunstwerk van Nederland. Je ziet het Romeinse verleden, de mijnen, Heerlen als rijke stad en het Heerlen van nu met het Maankwartier. Wil je dit enorme kunstwerk zien dan moet je op het Raadhuisplein en Tempsplein zijn.

Op en rondom de Promenade en het Burgemeester van Grunsvenplein gaat een hoop veranderen. Zo worden drie van de vier de zogenaamde ‘kopgebouwen’ (eerste foto) die op de Promenade liggen gesloopt. Ze waren bedoeld om de ‘Heëlesje wink’ te breken die vrijwel altijd door de Promenade waait. Gelukkig is besloten dat de wind toch beter is dan deze gebouwen die geen enkele toevoeging hebben aan de uitstraling van de stad. De kopgebouwen worden vervangen door een groene loper.

Op de plaats van de stadstuin van Heerlen (middelste foto) worden appartementen gebouwd. En het enorme en kille Burgemeester van Grunsvenplein (derde foto) gaat ook onderdeel uitmaken van de parkachtige omgevingsplannen die klaar liggen. Naast dat de plannen klaarliggen om het plein met veel groen in te richten zou er ook genoeg ruimte overblijven om evenementen op het plein te organiseren. En ‘urban sport’ zal hier ook zijn plek krijgen. Hier is een filmpje te bekijken dat de plannen uitlegt. Het maakt mij heel nieuwsgierig en enthousiast naar de verbeteringen voor dit deel van Heerlen.

Dit is de Smulbar op de Bongerd. Het heeft weing uitstraling, maar nu er een terras omheen staat ziet het er toch beter uit. De Smulbar staat er al zo lang als ik mij kan herinneren. De berichten rondom de Smulbar zijn nogal verwarrend. Al een paar jaar is er sprake van dat deze omgetoverd worden tot een ‘Worstenhemel’ waarbij er een podium op het dak zou worden gemaakt dat gelegenheid moet bieden voor bandjes om op te treden. Toen kwamen er berichten dat dit niet doorging. Vervolgens werd er in december 2020 tóch een vergunning verleend. In reactie daarop werd weer een protest ingediend. Wat nu de status is van de plannen voor de Smulbar is mij niet duidelijk. Maar omdat het tot de vaste inrichting van de Bongerd behoord heb ik het voor de zekerheid vastgelegd.

Hier is de grootste mural van Europa in wording te zien. Dit is de Auroraflat die tegenover het Maankwartier ligt. Op de eerste foto zie je het deel dat nog niet onder handen is genomen. In het midden de steigers waar een hele groep kunstenaars bezig is om de gevel te versieren met frisse kleuren. Op de laatste foto zie je hoe de totale flat eruit gaat zien. Het hele complex wordt zo het bekijken waard. Wie weet gaat dit in de toekomst nog wel de meest gefotografeerde flat worden van Nederland.