Ondernemen

De hel die ‘WordPress’ heet

Besluiten om als zelfstandige te beginnen is één ding, en eigenlijk best wel leuk. Ik liep al een tijdje rond met een tof idee, en onverwachts deed zich een situatie voor waarin ik dit idee onder ideale omstandigheden kon gaan uitproberen. Maar het hele regelgedoe wat daarbij komt kijken is iets heel anders. Er komt een hoop op je af als je de stap tot zelfstandige besluit te zetten, ik ondervind het momenteel nog steeds. Wat ik tot nu toe als het lastigste heb ervaren is het opzetten van deze site. Zoals je ziet is het gelukt, en ik ben er heel trots op! Maar het maken ervan heeft me nogal wat hoofdpijn bezorgd. In dit artikel wil ik met je delen waar ik tijdens het maken van de site tegenaan ben gelopen en hoe ik uiteindelijk tot dit resultaat ben gekomen.

Tegenwoordig kun je niet meer zonder een site, daar was ik me bewust van. Dus toen mijn besluit voor het geven van de stadswandelingen helder was heb ik me gestort op het ICT-gedeelte van dit avontuur. Op wat basiskennis van de Office-programma’s na weet ik niks van computers. Ik dacht, heel naïef, dat ik het opzetten van een site wel even kon uitbesteden aan een bedrijf. Daar ben ik van teruggekomen. Na wat telefoontjes aan verschillende ICT-bedrijven schrok ik keer op keer van hun prijzen. Laat ik het zo samenvatten: die zijn nou niet bepaald gericht op het beperkte budget van een beginnend zelfstandige. Er zat niks anders op dan het dan maar zelf te doen.

Vol goede moed begon ik mij in te lezen over alles wat komt kijken bij het maken van een site. Vrijwel overal kwam de naam ‘Wordpress’ terug (ik had er nog nooit van gehoord). Het zou een geweldige methode zijn waarmee íedereen zijn eigen site kon maken tegen beperkte kosten. Dat wilde ik wel gaan proberen.

Uit de informatie begreep ik dat je, voor het gebruik van WordPress, een aanbieder moet hebben die je toegang geeft tot het gebruik van WordPress. Er blijken honderden aanbieders te zijn die zichzelf natuurlijk allemaal aanprijzen als de ‘beste keus’. Ik ging maar eens op goed geluk zoeken. Al snel viel mij op dat veel van die ‘beste keuzes’ geen contactgegevens beschikbaar stelden, een vage klantenservice hadden en geen informatie gaven over hoe je een abonnement kunt beëindigen. Toen ik vooral daarop ging zoeken bleven er nog maar een paar aanbieders over die me betrouwbaar leken. Na wat rondbellen bleef er één aanbieder die eruit sprong. De contactgegevens waren makkelijk te vinden, zelfs adresgegevens en foto’s van de medewerkers stonden op de site en aan de telefoon werd ik vriendelijk te woord gestaan. De beste keus was gemaakt.

Ik kreeg toegang tot een dashboard waarmee ik de site kon gaan inrichten en ik kon echt met het opzetten van de site aan de slag. Ik begon met het zoeken naar een mooi ontwerp voor de site. Blijken er tienduizenden ontwerpen beschikbaar te zijn… Wat is er mis enkele tientallen, dat is toch ook genoeg? Levert alleen maar onnodige keuzestress op. Ik koos ervoor om alleen de eerste twintig ontwerpen die ik zag te bekijken en daaruit mijn keuze te maken. Ik kwam uit op wat het huidige ontwerp voor mijn site is. 

Wat ik als beginner niet wist is dat je bij zo’n ontwerp slechts de beschikking krijgt over beperkte functies voor het inrichten van de site. Wil je de volledige functies krijgen dan moet je uiteraard betalen. De kosten vielen mij mee, dus ik besloot om voor de uitgebreide versie van het gekozen ontwerp te gaan. En daar liep ik tegen het volgende obstakel op: de betaalmethode… Het ontwerp is van een buitenlands bedrijf waarbij IDeal niet werd aangeboden. Ik kon alleen met een creditcard of met Paypal betalen. Creditcards heb ik niet, dus het werd Paypal, een methode die tot dat moment helemaal onbekend voor mij was.

Nadat ik nogal wat tijd had gestoken in het uitzoeken hoe Paypal werkt en of het wel veilig genoeg is heb ik daar een account aangemaakt. Helaas bleek dat direct betalen met een nieuw account niet mogelijk is via dit systeem. Om een lang verhaal kort te maken: zij sturen op een nogal wonderlijke manier een code door waarmee je de aanmaak van jouw account kunt afronden waarna je pas kunt betalen. Op zich is dit wel een veilige manier om misbruik zo klein mogelijk te maken. Maar het zou wel weer 4 werkdagen duren voordat ik de code zou ontvangen. Aangezien het op dat moment een donderdag was kon ik enkele dagen niet vooruit.

Na het weekend ontving ik eindelijk mijn code en kon ik het thema voor mijn website betalen. Toen begon het grote uitzoeken en knutselen pas echt. Want hoe ik de website precies wilde opzetten, welke koppen ik wilde gaan gebruiken en welke functies ik de site wilde gaan geven wist ik nog niet. En dat dashboard was ook één groot abracadabra. Door gewoon maar aan te klooien kwam ik stukje bij beetje erachter hoe ik het dashboard kon gebruiken. In het begin leek het inrichten van de site een enorme wirwar van functies en mogelijkheden. Bovendien heb ik nogal wat nieuwe woorden geleerd. Zo wist ik tot voor kort nog niet wat een ‘footer’, ‘plugins’ en ‘widgets’ zijn. En had ik al helemaal geen idee waar op het dashboard ik welke functie kon vinden. Nog steeds vind ik het dashboard niet heel erg gebruiksvriendelijk voor degenen die echt vanaf ‘nul’ beginnen (zoals ik dus), maar door er de nodige uren in te steken weet ik nu wel hoe het ongeveer werkt. Hoewel ik me ervan bewust ben dat er waarschijnlijk nog genoeg functies zijn die ik nog niet heb ontdekt.

Hoe dan ook, ik heb vorderingen gemaakt in mijn ICT-kennis, want het is mij gelukt om de website te maken. Met behulp van vele handleidingen, filmpjes en telefoontjes aan de helpdesk van de aanbieder van de site (die moeten gek van me zijn geworden. Maar hé, voor hun hulp heb ik betaald).

Na veel uitzoekwerk, gepuzzel en, oké, ook gevloek, is deze site het resultaat. Ik ben er enorm trots op dat ik dit voor elkaar heb gekregen. Toen ik een half jaar geleden voorzichtig begon met uitzoeken of zelfstandige worden iets voor mij zou zijn had ik nooit kunnen bedenken dat ik zelf mijn eigen site zou maken. En het ziet er niet eens uit als een bij elkaar geknipt en geplakt zooitje. Ik ben er heel blij mee.