Stadswandeling Heerlen
Ondernemen

Terugblik naar 2021: Hoe ik ben gestart als zelfstandig stadsgids in Heerlen

Vorig jaar rond deze tijd zaten we, net als nu, in een lockdown en ik was druk bezig met nadenken over welke volgende stap ik in mijn loopbaan zou gaan zetten. Ik had net te horen gekregen dat mijn derde contract bij mijn toenmalige werkgever niet verlengd zou worden wegens de situatie rondom Corona. In die periode had ik mijzelf al vaker de vraag gesteld over wat ik zou moeten doen om op werkgebied bezig te kunnen zijn erfgoed, geschiedenis en heemkunde. De extra tijd die ik door de lockdown kreeg pakte ik aan om met die vraag aan de slag te gaan en passende actie te ondernemen.

Na een paar weken had ik mij helemaal ingelezen in de wereld van het, mij toen nog onbekende, ondernemen en ontstond langzaam het idee om zelfstandig aan de slag te gaan als stadsgids in Heerlen. Er kwam nogal wat bij kijken om dat idee op te zetten. Vooral naamsbekendheid is belangrijk en om die te krijgen moest ik enkele drempels over.

Zo was ik begin 2021 totaal niet bezig met sociale media. Ik had een LinkedIn profiel waar ik vrijwel niks mee deed. Verder was ik op geen enkele andere manier actief op sociale media en had ook geen interesse om daar iets mee te doen. Ik had geen blog, nog nooit een foto geplaatst, om al helemaal te zwijgen over het maken van een video waarin ik zelf te zien zou zijn. Over het belang van een eigen site had ik helemaal nooit nagedacht.

Met mijn handen in het haar tijdens het maken van de site ergens in april 2021.

Ik wilde gewoon gaan gidsen, vertellen over de verhalen achter Heerlen en mensen enthousiast maken over de stad. Maar dan moest de wereld wel op de hoogte zijn van mijn bestaan. Om dat te bereiken moest ik toch online actief geworden. Dat ervaarde ik als een hele hoge drempel waar ik met moeite aan gewerkt heb. Zéker aan het opzetten van de site (lees hiervoor het artikel ‘De hel die ‘WordPress’ heet’). Het was heel moeilijk, maar ik besloot om die drempel toch te nemen. Daar ben ik nu heel blij mee.

Tijdens de ‘oefenstadswandeling’ aan familie en vrienden in augustus 2021. Foto: I. Felder

Sinds juli 2021 ben ik zelfstandig stadsgids in Heerlen. Ik heb een eigen site gemaakt, ben actief geworden op LinkedIn, Facebook en Instagram. Ik heb een blog, inmiddels enkele video’s online gezet en werk momenteel aan een podcast. En wat ik een jaar geleden niet had verwacht; aan het online communiceren heb ik een hoop plezier. Ik heb door hoe ik de sociale media kan gebruiken zonder te veel privézaken te delen, dat werkt voor mij erg prettig. Vanwege het plezier vind ik het ook leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Ideeën voor de stadswandelingen en online zichtbaarheid heb ik genoeg.

De online activiteiten hebben ervoor gezorgd dat mijn netwerk is gegroeid en dat ik een aantal waardevolle nieuwe contacten heb opgedaan. En natuurlijk ook heel belangrijk is dat ik sinds juli 2021 met veel trots stadswandelingen heb gegeven. Hoewel ik het lang niet altijd makkelijk vond heb ik een tevreden gevoel over mijn inzet over het afgelopen jaar.

In 2022 ga ik verder werken aan mijn naamsbekendheid. Aan ideeën heb ik geen gebrek en ik kijk ernaar uit om na de lockdown weer stadswandelingen te gaan geven. Vertellen over Heerlen vind ik heel leuk om te doen en ik ben heel benieuwd hoe de stad zich het komende jaar gaat ontwikkelen.

Naast mijn werk als stadsgids heb ik voor 2022 een belangrijk doel. Dat is het vinden van passend werk dat ik kan combineren met de stadswandelingen. Zodat ik voor mijn inkomsten niet alleen afhankelijk ben van de wandelingen. Maar ook omdat ik mij graag verder wil ontwikkelen in het werk dat ik zo leuk vind. Erfgoed, geschiedenis en heemkunde boeien mij enorm, maar ook in communicatietaken heb ik veel plezier. Hopelijk kan ik in aanvullend werk meer met deze interesses gaan doen. Wie weet kan ik volgend jaar in een terugblik schrijven dat ik in die richting ook goede stappen heb kunnen zetten.

Stadswandeling gegeven aan een toffe groep geïnteresseerden in oktober 2021 voor de Maand van de Geschiedenis. Foto: E. Peeters