Heëlijk Heële

Synagoge van Heerlen

Afgelopen week (11-11-2021) heb ik iets meegemaakt waarvan mijn hart als stadsgids sneller ging kloppen. Door een heel mooi toeval heb ik een kijkje mogen nemen in de verborgen synagoge op de Stationstraat. Dit is een van de geheimen van Heerlen en vanaf de straatkant niet meer te zien.

Alleen aan een tegel in de grond is voor publiek nog een kleine herinnering gemaakt aan de synagoge. Maar zelfs die tegel is zo onopvallend geplaatst dat je er makkelijk aan voorbij loopt. Je ziet het alleen als je het weet. Als stadsgids van Heerlen was ik van deze gedenksteen op de hoogte. Juist op deze plek was ik vorige week op het juiste tijdstip samen met de juiste mensen. Door dit geweldige toeval mocht ik even binnen kijken in de synagoge. Ik mocht foto’s maken die ik hier deel.

De synagoge is gebouwd in 1936, bovenop de oude Joodse begraafplaats die op dezelfde plaats ligt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het interieur geplunderd en vernield en gingen Torarollen en religieuze voorwerpen verloren. Na de oorlog werd de synagoge opnieuw ingewijd en was in gebruik tot 1985.
Mede doordat Joodse graven niet mogen worden geruimd is de synagoge bewaard gebleven. Vreemd genoeg is met de komst van het Corio Centrum en andere nieuwe gebouwen ervoor gekozen om de synagoge volledig te laten insluiten. Het gebouw is tegenwoordig niet meer toegankelijk en vanaf de straat ook niet meer te zien. Daarom ben ik zo blij dat ik onverwachts de kans had om even binnen te kijken en het op foto te mogen vastleggen.

De voorkant van de synagoge.

En de voorkant vanaf de andere kant. Bewust staande foto’s genomen omdat ik anders niet het hele gebouw op de foto kreeg. De ruimte vóór de synagoge beperkt door het appartementencomplex dat ervoor is gebouwd.
Hier is de ruimte vóór de synagoge beter te zien. Veel meer dan dit kleine pleintje is er niet.
Let op deze foto vooral op hoge muur. Dat is de parkeergarage van het Corio Centrum.
Dit prachtige beeld staat voor de ingang.
Via deze deur kom je de synagoge binnen.
Dit zie je als je binnenkomt. In het midden wat ooit het altaar is geweest.
En het altaar vanaf de andere kant gezien.
En zo ziet het eruit richting de deur.
Ook in de kelder mocht ik even rondkijken.
Onder het plastic wordt een van de grafstenen bewaard.