Nieuws

19-05-2022 Link op site van SCHUNCK

Heel blij dat SCHUNCK in Heerlen vanaf vandaag linkt naar de stadswandelingen! Hopelijk levert dit een hoop nieuwe wandelingen op. De verwijzing is te zien via de link hieronder.

Stadswandeling door Heerlen — SCHUNCK NL

De antwoorden op de quiz over Heerlen

Als activiteit bij de kraam op de Heëlesje Joarmaat heb ik een quiz gemaakt over Heerlen. Deze quiz heb ik opgesteld om mensen enkele minder bekende weetjes over Heerlen te vertellen. Makkelijke vragen zoals ‘Wie kondigde in 1965 de mijnsluiting aan’ en ‘Hoe werd het hoofdkantoor van de Staatsmijnen ook wel genoemd’ waren niet in deze quiz opgenomen. Hier volgen de juiste antwoorden op de quiz. De dikgedrukte antwoorden zijn juist.

Vraag bij foto 1: Waar in Heerlen was deze winkel te vinden?

  1. Op de Geleenstraat, waar nu restaurant Il Castello is.
  2. Op de Sarool, waar nu de Etos is.
  3. Op de Bongerd, waar nu beddenwinkel Ruwette is.
  4. Op de Oranje Nassaustraat waar nu Corio Travel is.

Vraag bij foto 2: Wat heeft dit gebouw (warenhuis Decré in Nantes) met Heerlen te maken?

  1. Het is ontworpen door Peutz.
  2. Het Decré stond ‘model’ voor het ontwerp van het Glaspaleis.
  3. Gevelelementen van het Decré zijn verwerkt in de gevel van het theater in Heerlen.
  4. Directe familie van Wiel Knipa was eigenaar van het Decré.

Vraag bij foto 3: In 1929 gold in Nederland een maximumsnelheid van 25 km p/u. Burgmeester van Grunsven voerde in dat jaar in Heerlen een afwijkende maximumsnelheid in die voor die tijd record hoog was. Hoe hoog was deze recordhoge snelheid?

  1. 30 km p/u
  2. 35 km p/u
  3. 40 km p/u
  4. 45 km p/u

Vraag bij foto 4: Dit standbeeld van Dr. Poels stond vroeger midden op het Pancratiusplein (toen nog Emmaplein), maar werd uiteindelijk verplaatst naar Welten. Waarom kreeg dit standbeeld een nieuwe plek?

  1. Vanwege de sterke connectie van Poels met de kerk van Welten. Bij nader inzien vond men dat een geschiktere plek voor zijn standbeeld.
  2. Het beeld werd keer op keer vernield. In Welten zou het beeld een veiligere plek hebben.
  3. Het standbeeld stond in de weg bij het parkeren van de auto op het Emmaplein. 
  4. Het beeld zat constant onder de duivenpoep. Om schoonmaakkosten te besparen werd het beeld verplaatst naar een plek waar geen duivenoverlast was.

Vraag bij foto 5: Wie is dit?

  1. Jozef Steijaert, de bouwer van de Lange Jan.
  2. Hub Cobben, die zich sterk maakte voor de pensioenen van de mijnwerkers.
  3. Antoine (Ton) Rottier, de laatste directeur van de Staatsmijnen.
  4. Charles van Rooy, opvolger van de langstzittende burgemeester van Heerlen, Marcel van Grunsven. Van Grunsven was 35 jaar burgemeester van Heerlen, Charles de Rooy hield het slechts twee jaar vol.

Vraag bij foto 6: Dit gebouw heeft slechts 15 jaar in Heerlen gestaan voordat het weer werd gesloopt. Het ontwerp bleek niet functioneel te zijn. Waarom was dit gebouw niet functioneel? Meerdere antwoorden mogelijk.

  1. De toeters deden dienst als zonwering, maar zorgden er bij zonnig weer juist voor dat het in het gebouw veel te warm werd.
  2. Er was in het gebouw slechts beperkte opslagruimte mogelijk. Door het vele glas konden kasten niet tegen de buitenwanden worden geplaatst.
  3. De toeters waren moeilijk schoon te houden. Ze vervuilden snel door het drukke verkeer op de Akerstraat.
  4. De toeters werden door verliefde stelletjes regelmatig gebruikt voor ‘romantische activiteiten’. Architect Bisscheroux beschouwde dit als een eer, de directeur van het AZM was hier minder blij mee.

Vraag bij foto 7: Noem drie dingen die door de jaren heen hetzelfde zijn gebleven. Let op: de kerk, het Glaspaleis en het Raadhuis tellen niet mee, te makkelijk. 😉

De Luciushof, het Savelbergklooster, de Schelmentoren, het voormalige Hema-gebouw aan het Raadhuisplein, pand Kneepkens, het oude V&D-gebouw aan de Bongerd, het voormalige pand van Wolf & Herzdahl aan het Pancratiusplein, het Grand Hotel, de panden op de Willemstraat tussen het spoor en het Wilhelminaplein, voormalige pand Femina.

23-04-2022 Een leuke dag gehad op de Heëlesje Joarmaat

Op zaterdag 23 april 2022 was het zover. De dag waarop ik eindelijk alle voorbereidingen voor de kraam op de Jaarmarkt aan Heerlen kon laten zien. Bij gebrek aan kant en klare versieringen heb ik deze zelf gemaakt in de vorm van verschillende vlaggenlijnen. Lange Jan en Lange Lies hadden hun plek op de kraam, een zelfgemaakt reserveringenboek en de prachtige banners zorgden voor de rest van aankleding.

De kraam had goede aanloop. Hopelijk vertaalt zich dat de komende tijd in het geven van mooie stadswandelingen. Ik wil iedereen die de kraam heeft bezocht bedanken en ook dank voor alle leuke reacties die ik heb mogen ontvangen.

Op 23-04-2022 sta ik op de Heëlesje Joarmaat

Binnenkort vindt de grote Jaarmarkt van Heerlen weer plaats. Deze editie ben ik trotse deelnemer met mijn eigen kraam waarmee ik de stadswandelingen onder de aandacht wil brengen. Je kunt een toffe quiz komen doen waarmee je jouw kennis over Heerlen kunt testen. Verwacht een aantal leuke vragen waarmee je leuke weetjes over de stad leert kennen. De quiz is gratis en de gelukkige winnaar krijgt een mooie stadswandeling.

De Jaarmarkt van Heerlen vindt plaats op zaterdag 23 april 2022 van 9.00u tot 17.00u. Ik ben te vinden op het Pancratiusplein en te herkennen aan de banners en de (zelfgemaakte) vlaggetjes op de foto’s.

18-01-2022 Blogartikel Cultura Nova opgenomen als leestip

Hoewel het bericht in kwestie al in oktober 2021 is geplaatst wil ik deze toch opnemen in dit nieuwsoverzicht. Het blogartikel dat ik over Cultura Nova heb geschreven staat op de site van Cultura Nova namelijk genoemd als leestip. Dit heb ik niet eerder gezien en heb hier verder geen bericht over ontvangen. Maar ik ben alsnog heel trots dat Cultura Nova de blog op haar site heeft opgenomen. Je kunt de leestip hier bekijken.

Met geluidskunstenaar Mike Kramer.
Het festivalplein van afgelopen zomer.

07-01-2022 Interview bij L1 Radio

Blij verrast was ik toen ik telefoon kreeg van Rian Moonen van L1 Radio. Of ik het leuk zou vinden om mee te werken aan een interview voor het radioprogamma Route Regio waarin ze mij van alles over de stadswandelingen wilde vragen. En zo ontmoette ik Rian op de koude ochtend van 7 januari bij de Pancratiuskerk. Het interview was heel leuk en werd, heel eenvoudig, met de mobiele telefoon opgenomen. Anderhalf uur later was ik in heel Limburg te horen. 🙂

Wil je het interview terugluisteren? Klik dan hier.

11-12-2021 Ik sta in de ENNE

Nog niet bekend met de ENNE? Dit is ook een stadsgids van Heerlen, maar dan op papier. In de gids van 2022 staat alle informatie over de murals in Heerlen en nieuws uit de stad. In deze editie (nummer 8) ben ik ook terug te vinden als ware ‘Heerlense Tuup’. Wil jij ook een boekje van ENNE bemachtigen? Kijk dan hier. En als je het boekje hebt sla dan vooral pagina 3 niet over. 🙂

12-11-2021 Interview in De Limburger

Met veel trots zag ik mezelf vandaag in De Limburger staan. Het artikel is geschreven naar aanleiding van een dubbelinterview dat de krant heeft gehouden met collega-stadsgids Han Rutten en mij. Het interview heeft al wandelend door Heerlen plaatsgevonden waarin Han en ik uitgebreid werd gevraagd naar onze liefde voor Heerlen. Je kunt het artikel hier teruglezen, of onderstaande rechterfoto kopiëren en vergroten.

12-10-2021 Stadswandeling i.s.m. boekhandel Van der Velden – Van Dam op zondag 24 oktober 2021

Op zondag 24 oktober 2021 verzorg ik in samenwerking met boekhandel Van Der Velden – Van Dam een stadswandeling door Heerlen. Deze wandeling staat in het teken van ‘Aan De Slag’, het thema van de Maand van de Geschiedenis. Inclusief koffie en vla!

  • Datum: Zondag 24 oktober 2021
  • Aanvang: 11.00u
  • Duur wandeling: ongeveer 2 uur
  • Start- en eindpunt: Boekhandel Van Der Velden – Van Dam, Promenade 153, 6411 JE Heerlen
  • Prijs: €12.50 (inclusief BTW), inclusief koffie en vla
  • Aanmelden via madamevandam@live.nl. Het bedrag van €12.50 kan vooraf aan de wandeling worden voldaan in de boekhandel.

Heerlen was ooit een boerengehucht dat uiteindelijk is uitgegroeid tot een van de rijkste steden van Nederland. Maar na de gloriejaren is Heerlen diep gevallen. De deelnemers worden meegenomen langs deze ontwikkelingen en tijdens de wandeling zullen zij zien welke gevolgen deze hebben gehad voor de stad. Bekenden van de stad kunnen volop herinneringen ophalen, diegenen die niet bekend zijn zullen verrast zijn over wat zich door de jaren heen in Heerlen heeft afgespeeld.

Na afloop van de wandeling ontvangen de deelnemers in de boekhandel een lekkere kop koffie en een stuk vla en is er ruimte om na te praten en rond te kijken tussen de boeken.

07-10-2021 Stadswandeling gegeven aan de burgemeester van Heerlen

Met veel trots heb ik vandaag een stadswandeling gegeven aan Roel Wever, de burgemeester van Heerlen. We hebben de route door Heerlen Centrum gelopen, foto’s van het Heerlen van vroeger bekeken en de burgemeester heeft zelfs de speurtocht gedaan. Een leuke en hartelijke ontmoeting gehad en blij met de tijd die de burgemeester heeft genomen voor de stadswandeling.

28-09-2021 Duur van de stadswandeling uitgebreid naar twee uur

Bij het starten als zelfstandig stadsgids zijn er enkele dingen geweest waar ik een inschatting van moest maken en door ervaring moest bekijken of deze inschatting juist is geweest. Zo ook met de duur van de stadswandeling.

Ik dacht dat anderhalf uur voldoende moest zijn om de mooiste verhalen over Heerlen te vertellen. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat die tijd te kort is. Bovendien wil ik ook de tijd nemen om vragen van deelnemers te beantwoorden en naar hun eventuele verhalen te luisteren. Om te voorkomen dat ik tijdens wandelingen te vaak op de tijd moet letten heb ik besloten om de duur van de stadwandelingen uit te breiden naar twee uur. Ter bevordering van de rust, het plezier en het contact met de deelnemers.

De prijs blijft echter hetzelfde: €9.50 per volwassene en €7.50 per kind inclusief speurtocht.

17-09-2021 Vermelding in boekje Maand van de Geschiedenis

In het boekje van de Maand van de Geschiedenis hebben de stadswandelingen een mooie vermelding gekregen in de agenda (op pagina 53). Voor mij is dit mijn eerste vorm van grote publiciteit, ik ben hier dan ook heel trots op.

De Maand van de Geschiedenis vindt plaats in de hele maand oktober en heeft als thema ‘Aan het werk’. Dat werk verregaande gevolgen heeft voor de mens en haar omgeving is in Heerlen goed terug te zien. Tijdens de stadswandelingen in oktober ga ik hier dieper op in. Ben je geïnteresseerd in een wandeling dan kun je hier een wandeling reserveren.

Als je dit boekje ziet liggen kijk dan snel op pagina 53.

De vermelding van de stadswandelingen.

29-07-2021 Ik doe mee met de Maand van de Geschiedenis

Ik ga meedoen met de Maand van de Geschiedenis. Deze vindt plaats in oktober 2021 en heeft als thema ‘Aan het werk’. Werk heeft niet alleen invloed op het leven van de mensen, maar net zo goed op de omgeving waar dit werk wordt uitgevoerd. In Heerlen zijn een hoop goede voorbeelden te vinden van de gevolgen die werk heeft op een stad en haar ontwikkeling. In oktober staan deze gevolgen centraal tijdens de stadswandelingen.

Kijk hier voor meer informatie. Vind je het leuk om mee te lopen reserveer dan alvast een mooie wandeling in oktober!

12-07-2021 Mijn site is online

Vandaag is een belangrijke dag voor mij. Mijn website is online gegaan en je kunt vanaf nu mijn stadswandelingen boeken. Ik ben lang bezig geweest met de voorbereidingen en ga ervan uit dat ik aan alles gedacht heb. Het was niet altijd even makkelijk, zeker het maken van deze website niet (lees hiervoor ook mijn blogartikel ‘De hel die WordPress heet’), maar ik heb het toch voor elkaar gekregen.

Ik hoop dat je mijn website mooi vindt en natuurlijk dat ik je enthousiast kan maken voor een mooie stadswandeling door Heerlen die je hier eenvoudig kunt reserveren. Wie weet tot ziens in Heerlen!