Heëlijk Heële

Cinema Royal van het Laagland, een prachtige ode én ervaring in de mooiste bioscoop van het zuiden

Het is niet mijn bedoeling om deze blog te gebruiken om theaterrecensies te schrijven. Maar gisteren (02-09-2021) heb ik zo’n bijzondere theaterervaring meegemaakt dat ik hierover moet schrijven. Bovendien had deze voorstelling nergens anders dan in Heerlen kunnen plaatsvinden dus hoort dit onderwerp toch in deze blog thuis.

Ik heb het over Cinema Royal van het Laagland. Even voor de duidelijkheid: dit was geen film maar een heuse theatervoorstelling. Een voorstelling met een enorm groot podium dat uit vrijwel de gehele Royal bestond.

Zelf kwam ik binnen met het idee dat alles zich gewoon in de grote bioscoopzaal zou afspelen en dat ik lekker in de pluchen zetel kon blijven zitten. Maar niks was minder waar. We moesten lopen en een hoop trappen beklimmen, want ongeveer alle ruimtes van deze prachtige bioscoop werden aangedaan. In deze voorstelling viel ik van de ene in de andere verrassing.

Het spel begon al vóórdat we binnen waren. Een van de personeelsleden kwam aan de wachtenden vertellen dat hij ‘op Chantal is’ en of het publiek mee wilde helpen om haar om verkering te vragen. Samen met een paar andere mensen wilde ik wel helpen. Twee minuten later stonden we voor de deuren van de Royal te dansen op Greased Lightning.

Dansen voor de deuren van de Royal. Ik sta als tweede van rechts, met de blauwe trui.

Eenmaal binnen werden we ook bij de garderobe getrakteerd op een kleine voorstelling. In de grote zaal begon het stuk pas echt. Het publiek zou een mooie film moeten gaan zien, maar door een technisch mankement ging het zeker een uur duren voordat de film kon starten. Om te voorkomen dat de bezoekers weg zouden gaan kwam het personeel op het idee om bezoekers een backstage tour te geven door de Royal. Vervolgens werden alle bezoekers opgedeeld in kleine groepjes en gingen met hun eigen gids kriskras door het gebouw lopen.

Op die manier werden we meegenomen naar allemaal kleine voorstellingen waarbij we vrijwel iedere ruimte van de Royal te zien kregen. Van de kelder tot de projectorruime op de zolder en alles er tussenin. Tijdens deze tour kwamen we terecht in een musical, in een scene van Titanic, een wildwesterntafereel en een scene van Star Wars. Ook ET en Elsa kwamen even voorbij. We werden getrakteerd op popcorn en kregen tussen alle verrassingen door ook nog de geschiedenis en weetjes achter de Royal te horen. Tussendoor moesten we wel steeds opletten dat bioscoopeigenaar Max van Bergen niet erachter kwam dat het personeel met de bezoekers aan de wandel was gegaan, want dat zou voor problemen zorgen.

Ik op het grote scherm in de Royal, tweede van rechts.

Ik heb het theater inmiddels al vaak bezocht, maar dit was zo’n bijzondere ervaring dat ik oprecht kan zeggen dat dit een van de beste voorstellingen is die ik heb gezien. Deze voorstelling is speciaal gemaakt voor Cultura Nova en de Royal en wordt alleen tijdens deze editie gespeeld. Een unieke gelegenheid dus waarvan ik erg blij ben dat ik erbij kon zijn. Wat moet hier een enorme organisatie achter hebben gezeten en intensief zijn om te spelen. Ondanks dat was het plezier van de acteurs in alles te merken.

Als afsluiter van het stuk zag ik mezelf nog heel even langskomen op het grote scherm. Het dansje van Greased Lightning was op camera opgenomen en de ‘Chantal’ voor wie het dansje werd uitgevoerd had natuurlijk ‘ja’ gezegd op de verkering.

De magie van deze geweldige theaterervaring werd verbroken toen ik na afloop een bezoek aan het toilet bracht en ET op de grond zag liggen. De herinneringen aan deze theaterervaring zal ik echter niet vergeten. Een mooiere ode had de Royal niet kunnen krijgen.