Heëlijk Heële

Hoekpand Sarool: hoe Heerlen weer een beetje mooier is geworden

Er was eens een ondernemer in Heerlen die een geweldig idee kreeg. Hij had een prachtig hoekpand aan de Saroleastraat bemachtigd, de belangrijke winkelstraat in het centrum, maar moest ook letten op het geld. Hij dacht: ‘Als ik de gevel van dit pand eens zou laten inpakken, dan hoef ik de kozijnen niet te verven en geen onderhoud meer te plegen aan het dak en daarmee bespaar ik een hoop kosten. Ik laat er de meest goedkope platen tegenaan maken, dan hoef ik die alleen maar af en toe even schoon te spuiten. Lekker praktisch! Wat een fantastisch plan!’ En zo geschiedde. Een historische gevel met uitstraling en vol mooie details werd bedekt met witte, plastic en vooral ontsierende platen en de ondernemer was heel blij. Dat het pand er vanaf dat moment uitzag ‘wie ’n vots’, ach ja, daarover moet verder maar niet moeilijk gedaan worden. De mensen moeten maar snappen dat de praktische voordelen veel belangrijker zijn.

Bovenstaande is maar een idee van hoe het ongeveer gegaan moet zijn. Maar dat er ooit iets van die strekking is gebeurd op Saroleastraat 33 staat wel vast. Hoe het kan dat in het verleden dergelijke keuzes zijn gemaakt is tegenwoordig moeilijk voor te stellen maar in Heerlen helaas veel te vaak gebeurd. Tientallen jaren heeft het pand erbij gelegen als een lelijke witte kubus die het bekijken niet eens waard was. Maar gelukkig is die kubus sinds afgelopen woensdag (17-11-2021) verleden tijd. De schat die er al die tijd onder verborgen heeft gezeten is weer te zien en ineens is het pand van onooglijk lelijk veranderd in iets waar je blij van wordt. Zelfs de gehavende oude gevel is al een hele vooruitgang. Heerlen is er weer een beetje mooier door geworden en ik heb een mooi, nieuw verhaal om tijdens de stadswandelingen bij stil te staan. In het pand zal bakkerij Voncken een nieuw filiaal openen mét lunchroom. Een broodje of stuk vla zal er zeker goed smaken als de gevel weer helemaal is opgeknapt.

Zo zag het pand er nog uit op donderdag 11-11-2021
En deze foto is precies één week later genomen, op donderdag 18-11-2021.
Nog een keer: de zijkant van het pand op 11-11-2021.
Hetzelfde pand één week later op 18-11-2021.
Let op deze foto er vooral op dat de platen tot over het dak hebben gezeten.
Mooie details onder de ramen.

Hier is te zien hoe roekeloos er in het verleden te werk is gegaan. De houten palen zijn zo te zien genadeloos het dak in geramd. Ook valt op hoe naast het bovenste raam de gevel op beide kanten is beschadigd. Waarschijnlijk zaten daar delen die te ver uitstaken en zijn die er zonder pardon vanaf geslagen. Bij dat idee springen mij de tranen in de ogen.

In een krantenartikel van de Limburger op 17-11-2021 viel mij op dat niet bekend is wanneer het pand zo is toegetakeld. Het artikel suggereert dat het in de jaren ’80 moet zijn gebeurd. Ik heb geprobeerd om, aan de hand van oude foto’s van Heerlen, achter het juiste jaartal te komen. Dat is me helaas (nog) niet gelukt, maar ik ben er wel achter dat het al veel eerder is gebeurd. Rondom de jaren ’60 werd ineens het ‘rechttoe rechtaan’ bouwen heel modern gevonden, waarschijnlijk zijn de witte platen al in die periode erop gezet.

Dit is Heerlen ergens tussen 1938 en 1944 (Het postkantoor is verdwenen, Ons Volkshuis staat er nog). Hier is de originele gevel nog te zien.
Dit is Heerlen rond 1968 (Het Kerkplein is al verdwenen, maar het ziekenhuis staat er nog). Hier zie je dat de gevel al is ingepakt.
Dit is Heerlen in 1932. Hier is het pand vooraan aan de rechterkant te zien. Let op de details onder de ramen op de eerste verdieping die gelukkig bewaard zijn gebleven.
Zo moet de gevel er uiteindelijk uit gaan zien. Dit is een foto van de impressie zoals deze op 11-11-2021 in de ramen hing. Hier wil je in de toekomst toch graag een broodje of stuk vla gaan eten.